Vorige

EU breidt maatregelen tegen Popillia uit

Beeld
Shutterstock

De Europese Commissie heeft de maatregelen ter voorkoming en verspreiding van de Japanse kever Popillia uitgebreid. Zo moet er bij een besmetting een bufferzone van minstens 5 km worden aangehouden.

Popillia wordt door de Europese Commissie aangemerkt als prioriteits quarantaine-organisme. Omdat bekend is dat de kever zich binnen Europa inmiddels in Italië, Zwitserland en op de Azoren heeft gevestigd is het beleid vooral gericht op voorkoming van verdere verspreiding en uitroeiing waar mogelijk.

Lokvallen bij waardplanten

Om vroegtijdig de aanwezigheid te signaleren, moeten lidstaten naast import- en exportinspecties, jaarlijks onderzoeken uitvoeren om eventuele aanwezigheid van de kever te signaleren. Bij deze onderzoeken adviseert de EU om middels lokvallen bij waardplanten te achterhalen of de kever aanwezig is.

Indien een besmetting met Popillia bij inspecties of onderzoek wordt vastgesteld, moet er om het besmette gebied een bufferzone van minimaal 5 km worden ingesteld. Mocht blijken dat de vondst om een enkel exemplaar gaat en dat er geen sprake is van mogelijke voortplanting, dan hoeft er geen afgebakend gebied te worden ingesteld.

Reeds besmette gebieden

In Italië en Zwitserland heeft Popillia zich inmiddels gevestigd. In deze gebieden is de strategie gericht op inperking en beheersing in plaats van uitroeiing. Rond deze besmette gebieden moet een bufferzone van minimaal 15 km worden gehanteerd.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster