Vorige

EU overlegt over uitbreiding Unielijst invasieve exoten

Beeld
Ketura Sikken

De Europese Unie spreekt vanaf juni over plaatsing van een aantal plantensoorten op de Unielijst invasieve exoten. Het besluit over plaatsing wordt eind dit jaar verwacht. Plaatsing op deze Unielijst betekent een verbod op teelt en handel van de betreffende planten.

Broussonetia papyrifera, Cortaderia selloana, Delairea odorata, Acacia mearnsii, Tradescantia fluminensis, Zostera japonica, Crassula helmsii, Reynoutria japonica (voorheen Fallopia japonica, oftewel Japanse duizendknoop), Reynoutria x bohemica (voorheen Fallopia x bohemica), Reynoutria sachalinensis (voorheen Fallopia sachalinensis), zijn de soorten die in juni worden besproken. Van deze soorten is een risicobeoordeling uitgevoerd. Een deel is ook beoordeeld door het wetenschappelijk forum invasieve exoten.

Over de impact van een mogelijke plaatsing op de EU-lijst invasieve exoten van de plantensoorten Cortaderia selloana, Broussonetia papyrifera en Tradescantia fluminensis, voert Wageningen Economic Research een onderzoek uit in opdracht van LNV. In het kader van dit onderzoek worden bij een aantal bedrijven interviews afgenomen en bedrijfsbezoeken afgelegd. De vakgroep LTO Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen vraagt kwekers mee te werken aan dit onderzoek. Eerder hebben zij als vakgroep al een reactie gegeven op de wetenschappelijke beoordeling van Cortaderia en Broussonetia.

„Als kwekers feitelijk en onderbouwde informatie hebben die van belang is in de discussie over het wel of niet plaatsen van deze plantensoorten op de EU-lijst, dan horen wij dat ook graag”, aldus Anneke van Dijk, beleidsmedewerker van de vakgroep.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster