Vorige

Gemeente Almere gaat uit van nog lager bezoekersaantal voor Floriade

Tekst
Beeld
Floriade Expo

Er is grote kans dat het uiteindelijke bezoekersaantal voor de Floriade nog lager zal uitvallen dan de verwachte 1,2 miljoen die de Floriade BV vorige week naar buiten bracht. Dat bleek donderdag tijdens een raadsbijeenkomst in Almere.

Vorige week bracht de directie van de Floriade naar buiten dat het verwachte aantal bezoekers van 2 miljoen moest worden bijgesteld naar 1,2 miljoen. Dit zorgt voor een verlies van €33,8 miljoen. Inmiddels gaat de gemeente Almere er echter van uit dat de uiteindelijke bezoekersaantallen nog lager kunnen uitvallen.

Maximaal 820.000 bezoekers

Op advies van de accountant van de gemeente gaat het inmiddels afgetreden college er van uit dat maximaal 820.000 betalende bezoekers de Floriade aan zullen doen. Dit betekent dat het verlies nog verder oploopt. Ook zou een extra lening van €7 miljoen nodig zijn om personeelskosten en dergelijke te kunnen betalen. Sommige fracties in de raad houden rekening met een nog somberder scenario waarbij de teller blijft steken op 680.000 bezoekers.

Voortijdig sluiten

Tijdens de bijeenkomst is ook gekeken naar de optie om de Floriade voortijdig te sluiten. Hierdoor zouden er geen lopende kosten zoals salarissen te hoeven worden betaald. Dit scenario heeft echter veel risico’s aangezien er schadeclaims kunnen komen van exploitanten en partners waarmee contracten zijn afgesloten. Daarbij zou de gemeente ook de regie uit handen moeten geven, aangezien een curator dan beslissingen gaat nemen.

Een meerderheid van de raad lijkt akkoord te gaan met een extra bijdrage aan de Floriade en dus het openhouden van de expo. Volgens week stemt de raad over de jaarrekening 2021 waarin de verliesposten worden verwerkt.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster