Vorige

Handel op Rusland en Oekraïne valt zo goed als stil

Tekst

Voor boomkwekers met klanten in Rusland en Oekraïne moest het seizoen eigenlijk nog beginnen. Veel geld staat er daarom niet uit in die landen, maar de meeste geplande leveringen zijn inmiddels geannuleerd. Door de oorlog is niets meer zeker. „Ik ga m’n wapen poetsen, in plaats van bomen poten”, aldus een Oekraïense kweker die bomen in Nederland had besteld.

Volgens de voorlopige Eurostat-gegevens was de export van boomkwekerijproducten naar Rusland in 2021 goed voor zo’n €22 miljoen en de export naar Oekraïne voor zo’n €7 miljoen. Althans, voor wat de officiële cijfers waard zijn.

Voor de boomkwekerijsector vormen Rusland en Oekraïne een belangrijk afzetgebied. Door de oorlog zijn de meeste orders geannuleerd. (Foto: Shutterstock)

Duidelijk is wel dat voor de boomkwekerij beide landen een belangrijk afzetgebied vormen. Kwekers op deze landen zien zich door de oorlog geconfronteerd met wegvallende handel, maar van onbetaalde rekeningen is bijna geen sprake. Ten eerste omdat de meeste handel richting Rusland en Oekraïne pas veelal vanaf maart die kant op gaat en daarnaast omdat kwekers bijna altijd contante betaling eisen: een vrachtwagen gaat pas rijden als er betaald is.

Wat zegt kweker Dirk Huibers van Betuwe Plant over de situatie? En wat zien ze bij de Accon Accountants en Van Oers Agro als gevolg van de oorlog bij hun klanten?

Lees het volledige artikel in De Boomkwekerij editie 5. Heeft u een digitaal abonnement? Lees dan het complete artikel en meer via mijnboomkwekerij.nl

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster