Vorige

Heijmans introduceert BioBuddy: meetbox voor biodiversiteit

Beeld
Heijmans

Bouwbedrijf Heijmans in Rosmalen heeft een innovatieve meetbox in gebruik genomen, die met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) de biodiversiteit in een gebied meet en analyseert. De zogeheten BioBuddy meet hoe het gaat met de flora en fauna als insecten, vogels en zoogdieren als de egel.

„Met verschillende soorten sensoren die in de meetbox zitten, verzamelen we beeld- en geluidsmateriaal dat met kunstmatige intelligentie (AI) wordt geanalyseerd om zo soorten te herkennen die we met het blote oog zouden missen”, vertelt Vincent Nederpel, ecologie-adviseur bij Heijmans en een van de grondleggers van de BioBuddy. 

De meetbox staat nu bij het eigen kantoor van Heijmans in Rosmalen, maar wordt snel ook ingezet op projectlocaties waar gewerkt wordt aan de infrastructuur of woningen worden gebouwd. Zo wordt de voortgang op het gebied van biodiversiteit gevolgd. 

Smart City

In de toekomst wordt de BioBuddy uitgebreid met metingen over lucht, water en bodemkwaliteit. Heijmans gebruikt veel slimme technologieën en datagedreven oplossingen om de leefomgeving in stedelijke gebieden te verbeteren. Met ‘Smart City’ streeft het bedrijf ernaar om verder te gaan dan traditionele bouwmethoden door ook datastromen over bijvoorbeeld duurzaamheid te integreren. 

De BioBuddy voert zelfstandig en continue metingen uit en stuurt deze naar een centrale database voor verdere analyse en uiteindelijk presentatie. Heijmans heeft in samenwerking met het bedrijf Faunabit het eerste prototype van de BioBuddy ontwikkeld. Dit voorjaar worden de eerste resultaten verwerkt van de plaatsing bij het Heijmans’ hoofdkantoor. Daarna gaan er versies van de BioBuddy het land in, die op de eerste bouwlocaties actief gaan worden. Nog dit jaar zijn dat vijf projecten.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster