Vorige

Klimaatbomen leveren veel gespreksstof op tijdens Nationale Klimaat Expo

Tekst
Beeld
Peter Bennink

Op 19 en 20 april vond in Houten de Nationale Klimaat Expo plaats met in totaal 1.650 bezoekers. Tuin en Landschap en De Boomkwekerij organiseerden een paneldiscussie rond het thema Klimaatbomen. Hoe zorgen we dat we vandaag de beste ­bomen aanplanten voor het ­klimaat van morgen?

Voor een goed gevulde en geïnteresseerde zaal lieten vier experts hun licht schijnen over deze problematiek vanuit hun eigen specialisme. Jelle Hiemstra, senior onderzoeker Bomen en Stedelijk Groen bij de WUR en Margareth Hop van Acti­folia vanuit de onderzoekskant; Leendert Koudstaal, voorzitter van de Inter­gemeentelijke Studie Groep (ISG) groen en bomen vanuit de gemeente, en Thieu Pije, adviseur bij Van den Berk vanuit de kant van de boomkwekers.

Groeiplek

Aan de hand van verschillende stellingen wisselden de experts van gedachten over wat nou een goede klimaatboom is. Alle vier waren het erover eens dat dé klimaatboom niet bestaat. Veel hangt af van de groeiplek en de omstandigheden ter plekke.

Hoewel sommige inheemse bomen nu al lijden onder bijvoorbeeld zonnebrand maar ook droogte, is er ook inheems sortiment dat zich wel goed weet aan te passen. Daarnaast was er ook consensus over het feit dat exoten, met name uit mediterrane maar ook uit alpine gebieden, zeker kunnen worden aangeplant.

Behalve groen was er op de Klimaat Expo vooral veel aandacht voor de inrichting van de ondergrond in verband met opvang van water. (Foto: Ralph Mens)

Zaailingen

Over de stelling of je moet kiezen voor cultivars of juist voor zaailingen die goed bestand zijn tegen lokale omstandigheden, liepen de meningen enigszins uiteen. Wel was iedereen het erover eens dat je de stad niet moet volplanten met één soort zaailingen, bijvoorbeeld van esdoorn. Ook hier is het belangrijk om voor variatie te kiezen.

Slotsessie

De Nationale Klimaat Expo werd afgesloten met een slotsessie onder leiding van Monique Ooms waarbij onder meer tuinarchitect Nico Wissing en VHG-directeur Marc van Rosmalen aanwezig waren. Ook hier werd aan de hand van een aantal stellingen gediscussieerd over de vraag hoe je vergroening het beste tot stand kunt brengen.

Nico Wissing (rechts) pleitte voor een holistisch leerprogramma. „Leer mensen dat ze deel uitmaken van de natuur.” (Foto: Ralph Mens)

Vanuit het publiek kwam de opmerking om zonodig dwang te gebruiken als mensen niet willen vergroenen. „Zorg dat je mensen in hun portemonnee raakt. We hebben gezien dat het werkt bij de gasprijzen.” De sprekers op het podium zagen echter minder in een harde aanpak, maar wilden mensen juist motiveren om te vergroenen.

Uit de zaal kwam ook nog een opmerking over hoveniersopleidingen die te weinig aandacht zouden besteden aan klimaatadaptatie. VHG-directeur Marc van Rosmalen zei hierop nauw in contact te staan met de groene opleidingen en dat hier zeker aandacht voor wordt gevraagd. Landschapsarchitect Nico Wissing pleitte hierop voor een holistisch leerprogramma waarbij studenten leren dat ze deel uitmaken van de natuur.

Podcast

Lees meer over de paneldiscussie Klimaatbomen in het vakblad of op PlatformGroen. Of luister terug via de podcast Klimaatbomen:

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster