Vorige

Met drone en AI Alternaria opsporen

Beeld
Shutterstock

Met dronebeelden in een ultrahoge resolutie in combinatie met kunstmatige intellligentie (AI) is het onderzoekers van de Belgische Universiteit Gent gelukt om vroegtijdig Alternaria in aardappelen te detecteren. ’Een gamechanger’ noemt onderzoeker Jana Wieme van het Belgische Vilt de nieuwe ontwikkeling.

De aanpak maakt gebruik van een specifieke vorm van AI, een eigen ‘compact convolutioneel neuraal netwerk’, dat patronen op infraroodfoto’s kan herkennen in afbeeldingen door te leren van voorbeelden. Dit stelt het netwerk in staat om zelfs de kleinste aanwijzingen van de schimmelziekte op te sporen, voordat deze met het blote oog zijn te zien, zo meld SmartFarming.

Met de nieuwe techniek kan er vroegtijdiger worden ingegrepen en alleen daar waar de schimmel daadwerkelijk aanwezig is. Hierdoor kan volgens Wieme worden bespaart op de kosten en de milieu-impact van gewasbeschermingsmiddelen worden verminderd.

Het onderzoeksteam verwacht dat de methodiek op termijn voor meerdere ziekten in verschillende gewassen kan worden ingezet. ‘Dit opent nieuwe deuren naar een efficiëntere en duurzamere landbouw’, verwacht de onderzoeker.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster