Vorige

Negende Tulp Festival Amsterdam op 75 locaties door de hoofdstad

Tekst
Beeld
Tulp Festival Amsterdam

In april 2023 vindt voor de negende keer het Tulp Festival Amsterdam plaats. Initiatiefnemer van het Tulp Festival is tuinontwerper Saskia Albrecht. Op 75 locaties in de stad groeien in totaal meer dan honderdduizend tulpen.

Het is inmiddels een vertrouwd beeld; jaarlijks markeren in april bloeiende tulpen in grote kuipen en schalen doorgaande routes en verlevendigen Amsterdamse winkelstraten en -centra, pleinen en bruggen. In buurttuinen, parken en tuinen van musea en hotels komt de vroege voorjaarsbloem in de loop van april tot bloei.

Net als voorgaande jaren is er een tulpenroute vanaf het Damrak de stad in.

Nieuwe locaties zijn onder meer oostelijk de Prins Hendrikkade, de Plantage Middenlaan tegenover Artis en de Czaar Peterstraat. In Centrum-west is de Elandsgracht een nieuwe tulpenlocatie. Net als voorgaande jaren is er een tulpenroute vanaf het Damrak de stad in: via Dam, Rokin, De Munt en Vijzelstraat naar het Weteringcircuit. Aan de overkant van het circuit staat op de Stadhouderskade een kilometerslange rij tulpen; een initiatief van Stichting The Green Mile die deze stadsader wil vergroenen.

Tulpen in volle grond

Behalve de tulpen in kuipen en schalen, worden ook bollen in de volle grond geplant. Voor het eerst plantten scholieren en vrijwilligers tulpenbollen verspreid door het Vondelpark. Het is een verrassing waar ze in april 2023 zullen opkomen. Ook een verrassing – voor de bewoners – zijn de tien tulpenveldjes in verschillende stadsdelen die buurtbewoners gezamenlijk aanlegden met tulpen geschonken door Tulp Festival Amsterdam.

De historische tuin van museum Willet Holthuysen met bloeiende tulpen.

Wandelaars in het Amsterdamse Bos en in de fraaie Botanische Tuin Zuidas worden getrakteerd op verschillende soorten tulpen. Uitbundige tulpenpresentaties zijn ook te bewonderen in de tuinen van het Rijksmuseum, in de historische tuin van museum Willet Holthuysen en in de tuinen van het Hilton Hotel aan de Apollolaan, en het Waldorf Astoria aan de Herengracht.

Tulp voor iedere Amsterdammer

Initiatiefnemer tuinontwerper Saskia Albrecht heeft de ambitie om de tulp weer in het Amsterdamse straatbeeld terug te brengen, met als motto ‘een tulp voor iedere Amsterdammer’. Scholieren, bedrijven, organisaties en stadsdelen planten bollen, bewoners worden aangemoedigd ook mee te doen om het Amsterdamse straatbeeld op te fleuren. Zo verbindt Tulp Festival de stad, bedrijven, bewoners en bezoekers.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster