Vorige

NVWA laat half miljoen invasieve waterplanten vernietigen

Beeld
NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft op dinsdag 31 januari bij een kwekerij in het westen van het land ongeveer een half miljoen waterplanten laten vernietigen. Het gaat om de grote vlotvaren (Salvinia molesta), een invasieve uitheemse soort die niet mag worden verhandeld.

Het bedrijf dacht een grote voorraad Salvinia minima te hebben, een soort die niet op de Europese lijst van invasieve soorten en mag wel worden gekweekt en verkocht. Maar na een analyse door de NVWA bleek het om de verboden grote vlotvaren te gaan. De grote vlotvaren staat sinds augustus 2019 op de Europese Unielijst van invasieve uitheemse soorten omdat deze inheemse soorten verdringt. Inspecteurs van de NVWA troffen de waterplanten eind januari aan tijdens een inspectie.

Besmet geraakt

Het verschil tussen de Salvinia minima en de grote vlotvaren is lastig te zien. Vermoedelijk is de voorraad Salvinia minima de afgelopen jaren besmet geraakt met de grote vlotvaren. De invasieve uitheemse waterplant heeft de Salvinia minima op het bedrijf uiteindelijk verdrongen. Hoe de voorraad besmet is geraakt, is niet meer te achterhalen. Het bedrijf kocht door de jaren heen bij meerdere leveranciers waterplanten om de eigen voorraad aan te vullen.

Vernietinging

Het is niet eerder voorgekomen dat de NVWA zo’n grote partij heeft aangetroffen. De NVWA heeft na overleg met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) het bedrijf opgedragen de partij te laten vernietigen. De kosten van de vernietiging zijn voor rekening van het bedrijf. Ook krijgt het bedrijf een officiële schriftelijke waarschuwing. Het is namelijk verboden om soorten van de Unielijst te koop aan te bieden.

Juiste identificatie

De NVWA wil bij kwekers en handel het belang van juiste etikettering en benaming benadrukken waardoor kan worden voorkomen dat invasieve soorten alsnog in de handel komen. Ook is het volgens de keuringsdienst belangrijk dat kweker en handel zeker weten om welke soort het gaat. Hiervoor zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar die ook goed bruikbaar zijn voor bedrijven. Specifiek voor de problemen bij het identificeren van de verschillende soorten Salvinia is recent een wetenschappelijke publicatie verschenen.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster