Vorige

NVWA waarschuwt tegen meenemen planten uit buitenland

Tekst
Beeld
Shutterstock

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) roept mensen op om geen planten of stekjes mee te nemen uit het buitenland. Deze kunnen namelijk plantenziektes bevatten. Als voorbeeld noemt de NVWA Xylella, een bacterie die meer dan 300 waardplanten kent. Een uitbraak ervan in Nederland kan ernstige gevolgen hebben voor de sierteelt en de natuur, maar ook voor parken en tuinen.

Xylella fastidiosa wordt verspreid door schuimcicades, in de volksmond ook wel spuugbeestjes genoemd. De Xylella-bacterie is dodelijk voor ruim 300 plantensoorten. Zo zijn er sinds 2013 in Italië al 2 miljoen olijfbomen gekapt vanwege deze bacterie. Maar ook bijvoorbeeld lavendel, oleander en eiken kunnen worden aangetast. Inmiddels is de plantenziekte opgedoken in Frankrijk, Spanje en Portugal.

Planten vernietigd

Marieke van Lent is crisisadviseur plantgezondheid bij de NVWA. „Bij een uitbraak van Xylella fastidiosa moeten alle voor Xylella gevoelige planten in een straal van minimaal 50 m rondom een besmetting vernietigd worden. In tuinen, boomgaarden, parken, bossen, overal. En in een straal van 2,5 km rondom een besmet gebied mag vier jaar lang geen vatbare plant meer vervoerd worden: het gebied gaat in quarantaine. Geen nieuwe planten in de tuin dus, maar ook geen handel voor tuincentra, telers en geen export.”

NVWA controleert aan de buitengrens, bij importeurs en bij tuincentra om Xylella buiten de deur te houden. Er staat een crisisteam klaar in het geval van een besmetting. Ook reizigers kunnen hun steentje bijdragen. Van Lent: „Je kunt niet altijd meteen aan een plant zien of die besmet is. Neem daarom gewoon geen planten mee terug van vakantie. Koop je planten in Nederland. Zo houden we Xylella en andere plantenziektes buiten de deur.”

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster