Vorige

Onderhandelingen nieuwe mestderogatie steeds stroever

Tekst
Beeld
Shutterstock

In de onderhandelingen voor een hernieuwing van de mestderogatie komen de Europese Commissie (EC) en de Nederlandse regering steeds verder uit elkaar te staan. Minister Staghouwer van LNV sorteert in een brief aan de Tweede Kamer voorzichtig voor op het mislukken van de gesprekken.

Mocht dat werkelijkheid worden, dan gaat ook in Nederland het Europese bemestingmaximum van 170 kg/ha/jaar gelden, met alle gevolgen van dien voor de verhoudingen op de mestmarkt.

Mestderogatie aanscherpen

De onderhandelingen lopen voornamelijk stroef op twee punten. Ten eerste wil de EC zelf extra wetgeving opleggen voor de waterkwaliteit. Ten tweede wil de EC ook tussentijds de voorwaarden voor reeds afgegeven mestderogatie kunnen aanscherpen.

Met name dat laatste punt is iets waar minister Staghouwer niets van wil weten. Volgens hem bijt dit met de gebiedsgerichte aanpak van de Nederlandse waterkwaliteit. Daarnaast zal bij het vervallen van de mestderogatie meer kunstmest gebruikt gaan worden volgens de minister. Vorige maand pleitte hij in Europa nog voor het toelaten van kunstmestvervangers op basis van dierlijke mest.

Steeds lastiger

De minister stelt zich in te blijven zetten om voor een periode van vier jaar de derogatie veilig te stellen, maar plaatst daarbij de kanttekening dat dit wel steeds lastiger wordt. Op het Europese Nitraatcomité op 15 juni zal Nederland nogmaals de EC proberen te overtuigen dat het 7e APN en de aanvulling daarop wel degelijk volstaan.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster