Vorige

Protest Extinction Rebellion bij Keukenhof

Tekst
Beeld
Extinction Rebellion

Actiegroep Extinction Rebellion protesteerde donderdagochtend bij de publieksopening van de Keukenhof in Lisse. De demonstranten eisen een bollenteelt zonder chemische middelen. De actie was niet van tevoren aangekondigd.

Voor het entreegebouw van het park zaten naakte demonstranten met rode vloeistof over zich heen dat ‘gif’ voorstelde. Andere actievoerders waren verkleed in een bijenpak en deelden biologische bloembollen en flyers uit aan bezoekers van de Keukenhof.

Extinction Rebellion-woordvoerder Lydia Steutel wil niet zeggen of er nog meer acties komen bij Keukenhof. Ze vertelde dat sommige bezoekers schrokken van hun verhaal over de bollenteelt. Andere bezoekers wilden niet met de actievoerders praten.

Zorgplicht

Het middelengebruik in de bollenteelt zorgt volgens de actievoerders voor schade aan insecten, vogels en planten. Ook worden volgens de actiegroep omwonenden van bollenvelden blootgesteld aan chemische stoffen. „De overheid voldoet niet aan haar zorgplicht. Het is haar taak om burgers te beschermen door goede regels op te stellen, het voorzorgsprincipe te hanteren en toe te zien op de naleving ervan”, aldus een woordvoerder.

Keukenhof zegt in een reactie verrast te zijn door het protest. Volgens een woordvoerder van het park stimuleert de Keukenhof de bollensector wel degelijk om te komen tot een duurzamere bloembollenteelt. Keukenhof heeft de actievoerders uitgenodigd voor een gesprek.

Actieplan

Afgelopen dinsdag, rond de officiële opening van de Keukenhof, kwam Pesticide Action Network Netherlands (PAN) met een persbericht. Daarin gaf ze aan dat het tijd wordt voor het bloemenpark om alleen nog maar biologische bollen te planten. PAN-NL pleit voor een actieplan dat de Keukenhof stap voor stap naar pesticiden-vrije voorjaarsbloeiers in 2030 leidt.

PAN zegt dat ze in juni en oktober vorig jaar per mail en brief contact heeft gezocht met de directie van Keukenhof, om haar verantwoordelijkheid te nemen. „Maar we hebben nooit een inhoudelijk antwoord gekregen. Alleen een ontvangstbevestiging”, stelt PAN.

Brief terug

Keukenhof-woordvoerder Annemarie Gerards bevestigt dat het park vorig jaar een brief van PAN ontving met het verzoek om meer biologische bloembollen te planten. „Dat was echter in de eerste week van de nieuwe directeur Sandra Bechtholt.”

Bechtholt stuurde meteen een brief terug naar PAN. Daarin gaf ze aan zich eerst te willen verdiepen in de sector. Ook nodigde ze PAN uit om in het seizoen naar de Keukenhof te komen om met hen in gesprek te gaan.

Kijk hier voor een verslag van de officiële opening van de 75e editie van de Keukenhof.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster