Vorige

Ruime meerderheid Nederlanders maakt zich zorgen om natuur

Tekst
Beeld
Shutterstock

Nederlanders maken zich grote zorgen om de natuur. 80% vindt dat we met zijn allen verantwoordelijk zijn voor de schade aan de natuur. Men maakt zich vooral zorgen over grote problemen: plastic soup (76%), verdwijnen van het regenwoud (75%) en uitsterven van insecten en andere bestuivers (70%).

Dat blijkt uit onderzoek door Motivaction in opdracht van ASN Bank onder 3.000 Nederlanders in het kader van Wereld Biodiversiteitsdag (22 mei). Naast problemen ‘ver weg’ maakt men zich ook zorgen over zaken dichterbij huis.Het gaat dan om zwerfafval (67%), luchtvervuiling (52%) en natuur die dreigt te verdwijnen voor industrie (52%) of woningen (50%).

Maatregelen

Nederlanders kijken vooral naar grote bedrijven (75%) en de overheid (72%) om maatregelen te nemen om de natuur te beschermen. Zo vindt 61% dat de overheid bedrijven die schade aan de natuur veroorzaken strenger moet straffen. 54% is voorstander van strengere wet- en regelgeving. Hergebruik van grondstoffen en materialen (circulariteit) wordt als belangrijkste maatregel gezien voor bedrijven (59%).

Urgentie

Volgens Arie Koornneef, directeur van ASN Bank, laat het onderzoek zien dat Nederlanders begrijpen hoe belangrijk natuur voor de mens is. „De urgentie wordt gevoeld en dat is terecht. Naar schatting 50% van wat we wereldwijd met elkaar verdienen is afhankelijk van de natuur. Daarnaast is natuur gezond: groen maakt ons gelukkig en verlaagt stress.”

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster