Vorige

‘Biodiversiteit vergroten door juiste bomen te planten’

Beeld
Shutterstock

Gemeenten kunnen meer doen voor biodiversiteit door de juiste bomen te planten. Dat blijkt uit een groot bomenonderzoek van milieuorganisatie Natuur & Milieu onder 28 grote Nederlandse gemeenten.

De onderzoekers keken in totaal naar de gemeentelijke data van 2,5 miljoen bomen. Uit het onderzoek blijkt dat driekwart van de geplante bomen goed is voor de biodiversiteit in de stad. Uit de studie blijkt ook dat gemeenten zogenaamde invasieve exoten planten en dat dat door de jaren heen niet is afgenomen.

„We hopen dat gemeenten aan de hand van deze studie nog eens goed kijken naar hun bomenbeleid en voor de échte biodiversiteitsboosters gaan,” aldus Rob van Tilburg, directeur programma’s Natuur & Milieu. „We vergeten nog vaak het belang van een zorgvuldige keuze bij het selecteren van boomsoorten. Je hebt soorten die aan honderden insectensoorten een thuis bieden, maar ook bomen die nauwelijks voedsel bieden aan insecten en vogels.” Onderzoekers van Floron en Wageningen University en Research zijn als adviseur betrokken bij het onderzoek.

Groene én zwarte bomenlijst

Natuur & Milieu heeft in het kader van dit onderzoek een groene bomenlijst opgesteld van 97 boomsoorten. Het merendeel bestaat uit inheemse soorten, omdat deze bomen het beste passen bij het milieu, de omgeving en de dieren en planten die hier leven.

Uit de resultaten blijkt dat de zomereik, es en gewone linde de meest geplante soorten zijn in de onderzochte gemeenten. Deze bomen zijn vaak al een ecosysteem op zich: op een zomereik kunnen wel zo’n 450 insectensoorten leven.

Naast de groene bomenlijst is ook een zwarte bomenlijst opgesteld, met invasieve exoten die van nature niet in Nederland voorkomen, zoals de Canadapopulier en de Amerikaanse eik. Natuur & Milieu roept gemeenten op zo snel mogelijk te stoppen met het aanplanten van dergelijke invasieve exoten.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster