Tuin en Landschap 13 is een special over de Floriade. Na de nodige opstartproblemen staat de wereldtuinbouwtentoonstelling er nu bij zoals bedoeld. Artikelen in dit nummer focussen zowel op het basispark als op de inzendingen. Hier alvast een fotoserie met onderwerpen die in de special besproken worden én onderwerpen waarvoor geen ruimte meer was.
De Floriade in een notendop. Het iconische beeld Beehold van Florentijn Hofman, opgebouwd uit 10.000 cortenstalen bijen, de kabelbaan en uiteraard vooral mooie beplantingen. Dobberende bos Het dobberende bos van iepen in zeeboeien werd speciaal voor de Floriade naar Almere versleept. Daarvoor lag het in de havens van Rotterdam. Growing Pavillion The Growing Pavilion is opgetrokken uit biobased materialen. Het heeft onder meer een facade van mycelium, een dak van katoen en een vloer van lisdodde. Wilde dieren Wild op de Floriade! Een groep ganzen graast op de, met zorg aangelegde, gazons. Klimaatarboretum Het klimaatarboretum maakt deel uit van het onderzoeksprogramma Urban Forestry van de TU Delft. In het arboretum wordt onderzocht hoe verschillende modellen bomen bijdragen aan het koelen van de stad. Classics and Future Op het talud van de Hortus Avenue legden acht verschillende ontwerpers en ontwerpteams een beplanting aan. Hiervoor koos de organisatie gevestigde namen en vier talenten onder de noemer ’Classics and Future’. De Floriade special belicht een aantal van deze beplantingen uitgebreid. Vakantiepark De inzending van EuroParcs vakantieparken. Hierop zijn bijzondere vakantiewoningen te zien tussen een natuurlijk aandoende beplanting. Bamboe en borders De Chinese inzending met kleurrijke borders en gevlochten structuren van bamboe.
The Voice of Urban Nature is de bijzondere inzending van Almere en Amsterdam. Het gebouw is van biobased, hergebruikte en lokale materialen. Binnenin vertellen getekende figuren het verhaal van de ontelbare levende wezens waarmee we de stad delen. Binnenin de Voice of Urban Nature. De spectaculaire beplanting van Joyce Oomen (Blooming Business) steekt af tegen de zwarte constructie. Veel van de planten zijn eetbaar voor mensen, andere alleen voor andere stadsbewoners. Op het Eco District ten zuiden van de A6 werken onderhoudsploegen hard om de borders te ontdoen van onkruid. Lang lag de prioriteit van de onderhoudsploegen bij water geven. Nu zetten ze echter ook vol in op onkruid wieden. Een levensgroot staafdiagram gemaakt van pallets op het Eco District. Deze constructie laat zien hoe de afgelopen 300 jaar de biodiversiteit steeds verder is afgenomen. De inzending van de Wilde Weelde op Utopia eiland laat zien wat je kunt bereiken met inheemse planten. De verhardingen, bijvoorbeeld de spiraal van betontegels, zijn vrijwel allemaal van hergebruikte materialen. Verspreid over Utopia eiland zijn kleinere en grotere kunstwerken van natuurkunstenaar Will Beckers te zien. De ontwerpers Links Jacqueline van der Kloet die de meeste vaste planten en bollenbeplantingen op de Floriade ontworpen heeft. In het midden hoofdontwerper Niek Roozen. Rechts Jaap Smit die het sortiment bomen en heesters in het arboretum bedacht en verzamelde. Biodiversiteit in de praktijk Dit Euonymus -vak werd ernstig aangetast door spinselmot. In plaats van het te vervangen dient het nu als voorbeeld voor biodiversiteit in de stad. De rupsen vormen immers een hele zichtbare schakel in het ecosysteem. Italië De inzending van Italië toont strak design en een blik op de toekomst. Tegelijkertijd is er ruimte voor de klassiekers uit de Italiaanse tuinkunst. Voorbeelden uit de groene stad ’Practice what you preach!’ is de inzending van Groencollectief Nederland. Het paviljoen en de voorbeeldtuin laten tal van (technische) mogelijkheden zien voor de groene stad. Bijvoorbeeld dak- en gevelgroen, groeiplaatsen voor bomen en opvang van regenwater. Boslandbouw Boslandbouw op Utopia Eiland. Eetbare heesters en bomen wisselen eenjarige gewassen af. Op die manier ontstaat een systeem waarin natuurlijke vijanden van plaagdieren gedijen. Qatar De vier torens van de inzending van Qatar vertellen elk een ander deel van het verhaal. Het model van de torens verwijst naar de Qatarese duiventil, zoals bij de toren rechts te zien is. Dit is met 12 meter de hoogste toren van 3D geprint beton in zijn soort. Geum en Gleditsia Een strook tussen het Food Forum en de Aeres Hogeschool. Gleditsia met een onderbeplanting van onder meer Geum en Geranium . Groene wand De groene gevel van de Aeres Hogeschool op het Floriade terrein. Tuin vol rozen De inzending van de Cultuurgroep voor rozen en rozenonderstammen.