Vorige

Staatsbosbeheer plant 250 ha nieuw bos

Tekst
Beeld
Shutterstock

Staatsbosbeheer plant de komende maanden naar verwachting 250 ha bos aan. De organisatie zet daarnaast meer in op het ontstaan van spontaan bos.

In het gebied Broekhuizen, bij Leersum, is vorig jaar gestart met aanplant van nieuw bos, en dit jaar wordt hier verder gegaan. Verspreid over de provincie Noord-Brabant heeft Staatsbosbeheer de komende maanden 50 ha aanplant in de planning staan. In totaal komt de nieuwe aanplant op de terreinen van Staatsbosbeheer hiermee rond de 1000 ha.

Vergunningen

Het doel om in 2030 5000 ha te hebben aangeplant, komt hiermee echter niet binnen bereik. Onder meer procedures en de benodigdheid van vergunningen liggen hieraan ten grondslag, vertelt programmadirecteur Herrie Hekhuis van Staatsbosbeheer Bos & Klimaat. „Het realiseren van bos is niet altijd eenvoudig. Er zijn veel belangen en procedures duren lang.” Daarnaast staat bosuitbreiding volgens Hekhuis niet voldoende op de agenda bij lokale besturen.

Dat die 5.000 ha uiteindelijk worden gerealiseerd, daarvan is Hekhuis overtuigd. „Er zijn volop kansen en is volop enthousiasme voor nieuwe aanplant. Naast provincies zijn ook partijen als Prorail, Rijkswaterstaat en het Rijksvastgoedbedrijf met ons in gesprek.”

Natte veenweiden

Dit jaar gaat Staatsbosbeheer meer inzetten op spontane bosontwikkeling. Om ervoor te zorgen dat het gemengd bos wordt, gaan we waar dat zinvol is andere boomsoorten toevoegen. „Op verschillende plekken in het land zijn we bijvoorbeeld veengebieden aan het natter maken. Dat doen we op de eerste plaats voor de natuurkwaliteit en om ervoor te zorgen dat de opgeslagen CO2 in veen bewaard blijft”, zegt Hekhuis.

Een mooie bijkomstigheid noemt hij dat die gebieden soms zeer geschikt zijn voor moerasbos. „Als je niks doet ontstaat dat in principe vanzelf.“

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster