Vorige

WärtZ wordt multifunctionele stadswildernis in Zwolle

Beeld
LOLA

WärtZ wordt een door LOLA ontworpen natuurlijk landschap voor wonen, werken en creativiteit ten zuiden van het treinstation. Een samenwerkingsverband van onder andere gebiedsontwikkelaar AM, LOLA, MVRDV en Orange Architects heeft de opdracht gekregen voor de herontwikkeling van dit voormalige industriegebied.

WärtZ
De nieuwe stadswijk komt op de plek van een voormalig industrieterrein vlakbij het treinstation. Beeld: LOLA.

De nieuwe wijk genaamd WärtZ (Wild, Art, Raw, Tech en Zwols) moet een eigentijds tweede stadshart worden. Naast een economisch-culturele hot-spot krijgt de Zwolse binnenstad er met zo’n 850 woningen ook een nieuw binnenstedelijk woonmilieu bij.

WärtZ
Recreëren in een landschap dat het midden houdt tussen stad en natuur moet de toekomst worden van het voormalig industriegebied. Beeld: LOLA

WärtZ wordt een gecultiveerde wildernis met zo min mogelijk verharding. Als nieuw stadsnatuurgebied voor Zwolle wordt de wijk ingericht volgens de ecologische principes van ‘urban rewilding’. Door de eigenschappen van de ondergrond te gebruiken en te versterken, ontstaan verschillende condities voor de stadsnatuur. Dat wil zeggen: natuurlijke gradiënten en een diversiteit aan biotopen aansluitend op de groenblauwe structuur van Zwolle.

WärtZ
Plek voor spelen, ontmoeten, wonen en werken in een stadswildernis.

Eric-Jan Pleijster, partner LOLA Landscape Architects: „Het is gezond om gemakkelijk toegang te hebben tot de natuur, zeker wanneer we midden in de stad wonen. Door in WärtZ plekken te maken die hoger en droger liggen, maar ook plekken die lager en vochtiger zijn, geven we de nieuwe stadsnatuur er optimale condities mee om zich te kunnen ontwikkelen.”

Er komen verschillende biotopen in WärtZ die bijvoorbeeld lager liggen en vochtiger zijn of hoger en droger. Beeld LOLA.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster