Vorige

Zorgen bij Rijnland over normoverschrijdingen in 2024

Beeld
Shutterstock

In het agrarisch gebied van Rijnland werden in 2023 in totaal minder normoverschrijdingen van gewasbeschermingsmiddelen waargenomen dan in 2022. Momenteel zijn er echter in de eerste drie maanden in de bollenstreek al net zoveel normoverschrijdingen geconstateerd als in heel 2023.

Vorige jaar was er sprake van minder normoverschrijdingen ten opzichte van het voorgaande jaar met name in de boom- en bollenteelt. In de glastuinbouw werden in 2023 wel meer normoverschrijdingen geconstateerd dan in 2022. Momenteel gaat het dus in de bollenstreek niet goed. Ook bij de glastuinbouw zijn in de eerste maanden van 2024 alweer normoverschrijdingen waargenomen.

Rijnland waarschuwt dat het belangrijk is dat het aantal normoverschrijdingen daalt. Niet alleen voor de verbetering van de waterkwaliteit maar ook om te voorkomen dat middelen verboden worden en daarmee voor het behoud van een effectief middelenpakket voor agrariërs.  

Rijnland werkt in verschillende projecten met agrariërs samen om de normoverschrijdingen te verminderen. Zo is het Landbouwportaal Rijnland opgericht om agrariërs in de open teelten te ondersteunen bij het verbeteren van de bodem- en waterkwaliteit op hun bedrijf. En om duurzaam en toekomstbestendig te ondernemen. Agrariërs kunnen voor vier verschillende thema’s via dit portaal een kosteloze en onafhankelijke coach aanvragen. De coach deelt zijn of haar kennis en geeft adviezen die aansluiten bij het bedrijf. Voor sommige geadviseerde maatregelen is subsidie beschikbaar en via het portaal aan te vragen. Kijk voor meer informatie op www.landbouwportaalrijnland.nl.  Voorgaande jaren is hier door diverse boomkwekers al gebruik van gemaakt.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster