Volgens Jochem Bonte, onderzoeker bij het Vlaamse Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek, neemt de plaagdruk van buxusmot af. Scandinavische landen zullen volgens hem gevrijwaard blijven van buxusmot en op plekken waar de buxusmot al langer voor komt, was het voorbije jaar minder schade te zien.
Rupsen van de buxusmot komen volgens Bonte met name voor op Buxus microphylla (waaronder var. insularis), B. sempervirens en B. sinica. In het oorspronkelijke verspreidingsgebied Azië, komen de rupsen ook voor op Euonymus alatus, E. japonicus, Ilex purpurea, Murraya paniculata en Pachysandra terminalis. „In Europa zijn tot op heden geen aanvallen op deze soorten te zien geweest en ik acht de kans daarop ook klein. De buxusmot zal zich genetisch moeten aanpassen en dat gaat echt heel lang duren,” zei Bonte onlangs tijdens het Buxussymposium.
De buxusmot is de laatste jaren opgerukt vanuit het zuiden van Duitsland tot in het noorden van Nederland. Bonte verwacht niet dat Noorwegen, Zweden en Finland er last van zullen krijgen. Evenals in hoge berggebieden in Europa, is het in grote delen van Scandinavië te koud voor de buxusmot.