Vorige

BomenMonitor opgenomen in app Pientere Tuinen

Beeld
Pientere Tuinen en Cobra Groeninzicht

Dat bomen positieve effecten op de woon- en leefomgeving hebben, is bekend. Ze zorgen bijvoorbeeld voor verkoeling, zuiveren de lucht en vergroten de biodiversiteit. Maar hoe groot zijn deze boombaten nu werkelijk? Om dit inzichtelijk te maken is de BomenMonitor in de Pientere Tuinen app opgenomen.

Deelnemers van Pientere Tuinen krijgen toegang tot de database van de BomenMonitor en daarmee inzicht in de baten van de bomen in hun tuin. Deelnemers aan Pientere Tuinen hebben nu al een sensor in hun tuin die de temperatuur en bodemvochtigheid meet. „Om de interpretatie van de gegevens te verbeteren, is het nuttig om te weten of er bomen in de omgeving van de sensor staan. Via de BomenMonitor maken wij dat nu inzichtelijk”, vertelt Arjen Hof van WeCity, mede-initiatiefnemer van het project.

Luchtfoto waarop bomen te zien zijn.

De BomenMonitor heeft alle honderd miljoen bomen in Nederland in kaart gebracht op basis van luchtfoto’s, laserscandata en satellietbeelden. Speciaal voor het project Pientere Tuinen zorgt deze organisatie er nu voor dat de baten van een boom inzichtelijk worden gemaakt voor de tuineigenaar. „Deze baten zijn afhankelijk van bijvoorbeeld de boomsoort, -grootte en standplaats. Dit is dus voor iedere boom verschillend. Deze gegevens zijn nog niet voor elke boom bekend. Om de BomenMonitor te verrijken met deze data is de hulp van de tuinbezitters van Pientere Tuinen een geweldige aanvulling”, vult Joost Verhagen, directeur van Cobra Groeninzicht en ontwikkelaar van de BomenMonitor aan.

Meetresultaten verbeteren

Door de samenwerking zijn de meetresultaten van Pientere Tuinen ook te verbeteren. Tuinbezitters kunnen via hun persoonlijke dashboard van Pientere Tuinen ontbrekende gegevens van een boom aanvullen en een nieuwe boom, die nog niet in de BomenMonitor staat, toevoegen.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster