Vorige

Aftrap participatieproject Pientere Tuinen

Beeld
Steenbreek

Pientere Tuinen, het grootste participatieproject van Nederland, is donderdag 6 april officieel van start gegaan. Doel van het project is om met 5.000 sensoren in privétuinen data te verzamelen en op basis hiervan tips en voorlichting te bieden aan tuinbezitters. De symbolische eerste sensor is geplaatst in de tuin van de Rabobank in Utrecht.

Zeven organisaties hebben het initiatief genomen voor het project Pientere Tuinen dat geïnspireerd is op een soortgelijk project uit Vlaanderen. Het gaat om Stichting Steenbreek, Future City Foundation, WeCity, RIVM, Provincie Utrecht, NL Greenlabel en Hogeschool Van Hall Larenstein. De partijen streven naar een groenere, gezondere leefomgeving en het creëren van een groter bewustzijn en motivatie bij tuinbezitters.

Lodewijk Hoekstra van NL Greenlabel (links) en Wout Veldstra van Stichting Steenbreek steken symbolisch de eerste sensor in de grond in de binnentuin van Rabobank Nederland in Utrecht. (Foto: Ralph Mens)

Maatwerk

Het doel is om data te verzamelen en op basis hiervan meer maatwerk te bieden aan tuinbezitters in de vorm van tips en voorlichting. Hierbij zoekt men steun en medewerking van gemeenten, lokale initiatieven en stichtingen, woningcorporaties en projectontwikkelaars.

De verzamelde data wordt samen met het RIVM geanalyseerd. Daarnaast werkt men aan een bredere opzet om ook andere databronnen te koppelen. Denk aan luchtkwaliteit, weersomstandigheden, verkeersbewegingen en buurtkenmerken.

Onderzoeksprogramma’s

Het uiteindelijke doel is om meer inzicht te krijgen in de factoren die een gezonde leefomgeving beïnvloeden en zo gerichtere tips te kunnen geven aan tuinbezitters. Naast de 5.000 meetpunten starten meerjarige onderzoeksprogramma’s in samenwerking met Hogeschool Van Hall Larenstein en het RIVM.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster