Vorige

Ecologisch hovenier Jaap Mekel verkozen tot BovensteBeste Bermbeheerder

Beeld
Mekelogisch Beheer

Jaap Mekel van Mekelogisch Beheer mag zich BovensteBeste Bermbeheerder noemen. De verkiezing werd voor de tweede maal georganiseerd door De Vlinderstichting in samenwerking met Stichting Groenkeur. Mekel werd door een duidelijke meerderheid van de kiezers uitverkoren voor deze eretitel.

Tot 1 juni kon op de website van De Vlinderstichting gestemd worden op vier kandidaten. Deze waren door de jury geselecteerd uit de tientallen personen en organisaties die eerder dit jaar door het publiek zijn genomineerd. Drie beheerders van (Brabantse) gemeenten en Jaap Mekel hebben een maand de tijd gehad om zich te profileren en stemmen te winnen.

Behoud van biodiversiteit

Ecologisch hovenier Jaap Mekel bleek de meeste stemmen te hebben gekregen. Hij heeft al ruim dertig jaar ervaring met bermmaaibeheer. „Nu iedereen zijn tuin netjes houdt, zijn de bloemrijke bermen steeds belangrijker voor behoud van de biodiversiteit. Laten we iets moois maken van al die wegbermen: één groot bloemrijk bermenlint door Nederland, zodat ook de natuur zich weer door het land kan verplaatsen.”

Ook de drie gemeentelijke beheerders Frank Verhagen (Eindhoven), Martijn de Greef (Gemert-Bakel) en Merlijn Hoftijzer (Breda) hebben de nodige stemmen gekregen. Ook zij zetten zich vol overtuiging in voor de biodiversiteit van de bermen in hun gemeente.

Insectvriendelijk beheer

Bloemrijke bermen zijn niet alleen mooi om te zien, maar ook leefgebied voor talloze planten en dieren. De Vlinderstichting bevordert daarom bloemrijke bermen, door opdrachtgevers (gemeenten, provincies en waterschappen) en opdrachtnemers (aannemers, groenbedrijven) aan te zetten tot insectvriendelijk beheer.

Daarom is het certificaat ‘Kleurkeur’ in het leven geroepen voor ecologisch beheer van bermen en groenstroken. Daarnaast wordt elke twee jaar de prijs ‘BovensteBeste Bermbeheeerder’ uitgereikt door De Vlinderstichting, in samenwerking met Stichting Groenkeur.

De jury bestond uit Dick Oosthoek (Stichting Groenkeur), André van Kleinwee (BovensteBeste Bermbeheerder 2020), Margriet Rouhof (Tennet), Albert Vliegenthart en Anthonie Stip (De Vlinderstichting).

Uitgebreid Mekelogisch Beheer

Tuin en Landschap besteedde eerder uitgebreid aandacht aan de methode van Jaap Mekel, ook wel Mekelogisch beheer genoemd. Dit artikel ‘Ecologisch bermbeheer biedt kansen maar vergt doorzettingsvermogen’ is (met inlog) te lezen op PlatformGroen.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster