Vorige

Floriade Expo 2022 Almere officieel geopend

Tekst
Beeld
Floriade Expo 2022

Koning Willem-Alexander heeft woensdag de 7e Floriade in Almere officieel geopend. Na jaren van plannen en planten is de Floriade vanaf donderdag open voor het publiek.

De koning opende de wereldtuinbouwtentoonstelling door samen met drie kinderen uit Flevoland een afbeelding van het ontwerp van de Floriade te completeren. De afbeelding wordt gevormd door cressen, jonge plantjes die voor consumptie geschikt zijn.

Koning Willem-Alexander bezocht tijdens de opening diverse paviljoens op het expositieterrein, waaronder de Dutch Innovation Experience, en de paviljoens van Suriname en Amsterdam-Almere. Ook sprak de koning met hoveniers die het groen hebben aangelegd.

The Natural Pavillion is geheel uit Nederlands hout opgebouwd en is onderdeel van de Dutch Innovation Experience. (Foto: Noordereng Groep)

Arboretum als uitgangspunt

Een half jaar lang vormt het 60 hectare tellende Floriadeterrein aan het Weerwater het podium voor het nieuwste wat tuinbouw te bieden heeft. MVRDV’s arboretum, de alfabetische bomen- en plantenbibliotheek, vormt hierbij het uitgangspunt.

Het gekozen raster sorteert op een logische wijze de planten, bomen, heesters, bloemen en knolgewassen, waardoor een reeks met planten omzoomde kavels ontstaat. De kavels vormen het podium voor de tijdelijke paviljoens en later woningen: na afloop van de Expo wordt het park getransformeerd tot de nieuwe groene woonwijk Hortus.

Klimaatzone

Winy Maas, mede-oprichter MVRDV: „Dit arboretum geeft ons de mogelijkheid om alle planten van deze klimaatzone te laten zien en tegelijkertijd wat planten kunnen bijdragen aan een groene stad. Ik denk aan toevoegen van zuurstof, CO2-binding, koeling, klimaatadaptatie en biodiversiteit. Het arboretum laat óók zien wat bomen en planten nodig hebben aan grond, water en onderhoud. Ik hoop dat aan onze levende bomen- en plantenbibliotheek een goede zoek- en afleesfunctie wordt toegevoegd zodat dit allemaal zichtbaar wordt.”

MVRDV tekende niet alleen voor het ontwerp en het arboretum van de Floriade, ook de afbeelding op de woontoren Flores zijn door het Rotterdamse architectenbureau ontworpen. (Foto: MVRDV)

Symbiose van stad en landschap

„Als de nieuwe wijk er straks komt, kan er een symbiose ontstaan van stad en landschap en kunnen we de werking van planten op bebouwing testen. Daarmee is het arboretum ook een instrument om kennis te vermeerderen. Het is goed dat het arboretum in de toekomst door een onafhankelijke stichting wordt beheerd, onderhouden en verder ontwikkeld en dat de Expo dus een legacy krijgt.”

Inzendingen

Naast ondernemers die met de VHG zijn betrokken bij het Food Forum zijn ook leden van het Groencollectief Nederland en het Feel Good Gardencollectief aanwezig met eigen inzendingen. Deze ondernemers zien de Floriade als een mooie manier om samen te werken en de positieve effecten van levend groen breder op de kaart te zetten.

Menno Weverling van Weverling Groenproviders heeft hiervoor met Ralf Vaessen – de kartrekker van de inzending – van Herman Vaessen Tuin | Boom | Groen opgetrokken. „Ons collectief bestaat uit gelijkgestemde ondernemingen. We hebben een gedeelde visie op duurzaamheid en we zijn allemaal bezig met klimaatadaptieve maatregelen. We delen kennis, werken samen aan innovaties en we kunnen grote interregionale projecten oppakken.”

Hoveniers en ontwerpers die zijn aangesloten bij de Wilde Weelde hebben ook een eigen inzending, de Wilde Weelde-tuin.

2 miljoen bezoekers

De Floriade Expo 2022 is geopend tot en met 9 oktober. Er worden zo’n 2 miljoen bezoekers uit binnen- en buitenland verwacht.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster