Vorige

Greenpeace verwijt EU export verboden neonicotinoïdes

Beeld
Shutterstock

Europese landen exporteren op grote schaal bestrijdingsmiddelen naar lage- en middeninkomenslanden buiten de EU die binnen de EU verboden zijn vanwege de nadelige gevolgen voor bijen en andere bestuivers. Nieuw onderzoek van Greenpeace UK laat zien dat zeker acht Europese landen in 2021 van plan waren om ruim 13.000 ton van deze zogenaamde neonicotinoïden te exporteren.

Meer dan de helft van deze export was bedoeld voor Brazilië. Andere afnemers zijn onder andere Argentinië, Zuid-Afrika, Ghana en Indonesië. België is als grootste exporteur verantwoordelijk voor 45% van de geplande export. Naast België worden Frankrijk, Spanje en Duitsland als bij verre de grootste exporteurs van neonocotinoïdes genoemd, Nederland staat op de 5de plaats.

Verbod export

In 2022 heeft Frankrijk als eerste binnen de EU ook de export op neonicotinoïden verboden. Duitsland en België hebben kenbaar gemaakt een vergelijkbare wet aan te willen nemen.

Greenpeace lanceert de uitkomst van haar onderzoek aan de vooravond van de Internationale dag voor bedreigde diersoorten (19 mei) en Wereldbijendag (20 mei).

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster