Vorige

Hortus botanicus Leiden opent klimaatbestendige mediterrane tuin

Beeld
Hortus botanicus Leiden

De Hortus botanicus Leiden opent donderdag 23 mei een nieuw mediterraans tuindeel. Met deze tuin wil de Hortus bezoekers tonen hoe een klimaatbestendige tuin eruit kan zien en hen inspiratie bieden om zelf ook te kiezen voor waterzuinige beplanting.

In de tuin staan onder andere olijfbomen, cipressen, vijgen en geurige kruiden zoals lavendel en rozemarijn. Ook bevat de tuin een wetenschappelijke collectie zonneroosjes. De Hortus botanicus Leiden is hiermee de eerste bij de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen aangesloten tuin met een tuindeel speciaal gewijd aan het Middellandse Zeegebied.

De nieuwe tuin bevindt zich naast de Oude Sterrewacht, het oudste nog bestaande universitaire observatorium ter wereld. Door de ligging op het zuiden en door de helling van de ondergrond is het een omgeving waar planten uit het Middellandse Zeegebied zich thuis voelen. Dat gebied staat bekend om natte winters en droge zomers, een klimaat wat ook steeds vaker in Nederland voorkomt. Het doel van de Hortus is om de mediterrane tuin op termijn geen water te hoeven geven.

Botanische collectie zonneroosjes

Onderdeel van deze nieuwe tuin is een wetenschappelijke collectie zonneroosjes, Cistus, en aanverwante geslachten zoals Helianthemum en Halimium. De Hortus wil zo veel mogelijk soorten zonneroosjes verzamelen die van nature voorkomen in het wild. Ook willen de experts van de Hortus proberen om Cytinus te kweken, een geslacht van planten die parasiteren op Cistus en Halimium. De verwachting is dat de zonneroosjes goed zijn voor de biodiversiteit in de tuin.

Hoofd horticultuur Rogier van Vugt: „Cistus is een opmerkelijk geslacht van planten in de zonneroosjesfamilie. Je hoeft ze geen water te geven en nog produceren ze in de droge mediterrane zomers elke dag nieuwe bloemen, die maar één dag bloeien en daarna hun blaadjes als confetti laten vallen. Elke dag verse bloemen, dat is een goudmijn voor bijen en andere insecten.”

Terrasvormige opzet

De tuin is aangelegd naar een ontwerp van Copijn Landschapsarchitecten. Niet alleen de beplanting roept een mediterrane sfeer op, maar ook de terrasvormige opzet en stapelmuurtjes langs een halfverhard slingerpad. Bij de werkzaamheden stuitte de Hortus op middeleeuwse resten van de Leidse stadsmuur en een waltoren. Deze zijn archeologisch onderzocht en gerestaureerd, en zijn te zien langs het verharde pad.

Rond de opening van de Mediterrane tuin verschijnt in Tuin+Landschap een artikel over de aanleg van dit nieuwe tuindeel, met interviews met Rogier van Vugt en ontwerper Marc van der Zwet.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster