Vorige

Nationale Klimaat Expo brengt ­ideeën rond klimaatadaptatie samen

Tekst
Beeld
ExpoProof

Op woensdag 17 en donderdag 18 april vindt van 9.00 tot 16.00 uur de Natio­nale Klimaat Expo plaats in ­Houten. De beurs brengt de nieuwste producten, innovatieve ontwikkelingen en inspirerende initiatieven samen om de leefomgeving klimaatadaptiever te maken. Ook zijn er tal van lezingen en presentaties om kennis uit te wisselen.

Klimaatverandering heeft grote gevolgen en zorgt niet alleen voor steeds heftigere regenbuien, maar ook voor hittestress en droogte. De openbare ruimte, met name in stedelijke gebieden, zal dus klimaatbestendig moeten worden ingericht. Daarnaast is er de gezamenlijke uitdaging om te zorgen voor een duurzame, biodiverse en toekomstgerichte leefomgeving.

Honderden professionals uit de groene en blauwe sectoren komen samen om kennis te delen, inspiratie op te doen en zich te laten informeren over de nieuwste trends en laatste ontwikkelingen op het gebied van de klimaatadaptieve stad en leefomgeving.

Innovatieve producten

De beurs is met name interessant voor mensen die werkzaam zijn bij gemeenten, provincies, waterschappen, Rijksoverheid, projectontwikkelaars, adviesbureaus of kennisinstituten.

Op de Nationale Klimaat Expo worden alle mogelijkheden, problemen en oplossingen rond een klimaatbestendige en biodiverse openbare ruimte getoond en besproken. Zo vindt u onder meer innovatieve producten voor bestrating, platte daken, groenvoorzieningen, pleinen en hemelwaterafvoer en -opvang.

Het Plein

Wie de Nationale Klimaat Expo binnenwandelt, loopt tegen Het Plein aan. Het Plein wordt gevormd door bedrijven die iets bijdragen aan de inrichting van de openbare ruimte. Van ingenieursbureau tot oplossingen voor hemelwaterafvoer en van bestrating tot waterwerken, en natuurlijk aanleg en beplanting. Het Plein staat al sinds 2017 op Vakbeurs Openbare Ruimte en neemt dit jaar voor de tweede keer deel aan de Nationale Klimaat Expo.

Lezingenprogramma

Tijdens een actueel lezingenprogramma worden visies en maatregelen besproken door deskundigen.

Eva Stache van TU Delft vertelt hoe het veranderende klimaat invloed heeft op het overlevingsvermogen van ecosystemen en mensen. „Het opwarmende stadsklimaat heeft diepgaande gevolgen voor de gezondheid, de werkprestaties en de economische efficiëntie. Hitte, overstromingen en droogte vormen een samenhangend complex van klimatologische gebeurtenissen met verstrekkende gevolgen voor het stedelijk welzijn.”

Nanda Sluijsmans van Sluijsmans Stedenbouw en Landschap geeft een lezing over de straat als spons. „Door in straten groenstroken in dalletjes te maken of regentuinen, zorgen we ervoor dat het water niet onze huizen instroomt of dat van de omliggende wijken. Elke straat een spons geeft koelte ook aan de bewoners zonder airco in huis. Vermindert bodemdaling, minder rottende funderingen en minder knappende leidingen. Het zorgt ervoor dat groen beter bestand is tegen droogte en ziektes.”

Margareth Hop spreekt namens Boot en Dart over vakbeplanting: vaste planten en heesters, waaronder rozen. Over deze plantgroepen is in verband met het klimaat nog niet zo vaak gesproken als over bomen. Toch is er vanuit de wetenschap al het nodige bekend over wat vakbeplanters kunnen betekenen voor een beter stadsklimaat. Door de juiste soorten en cultivars te kiezen dragen plantvakken optimaal bij aan koeling en wateropvang.

Huib Sneep van Greenwave Systems geeft een lezing over de Groeiplaats van de Toekomst. Hoe zorg je dat bomen in stedelijke omgeving beschikken over voldoende water en goede ondergrond, met name in verhardingen? Er wordt bij vergroenen veel gesproken over toekomst- en klimaatbomen, maar net zo belangrijk is de groeiplaats van de bomen. Goede groeiplaatsen kunnen daarbij bijdragen aan ‘de stad als spons’.

Kijk voor een overzicht van het programma op nationaleklimaatexpo.nl.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster