Vorige

‘Nieuwe klimaatscenario’s hebben ook gevolgen voor (groen) erfgoed’

Beeld
Shutterstock

De nieuwe klimaatsenario’s die het KNMI onlangs publiceerde, hebben ook gevolgen voor het (groene) erfgoed in Nederland, zegt Gertjan de Boer, specialist erfgoed en klimaat bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Het extremere weer kan voor meer verzakkingen, wateroverlast en valwinden gaan zorgen. „Door onderzoek kunnen we erfgoed hiertegen beschermen en klimaatadaptief maken.”

Volgens Gertjan de Boer zorgt extremer weer er nu al voor dat erfgoed beschadigd raakt. „Houten funderingspalen komen droog te staan, waardoor huizen verzakken, maar droogte is echter maar een deel van het verhaal. Denk ook de valwind in Leersum in de zomer van 2021. Daar is een heel sterrenbos verloren gegaan.”

Verplaatsen of digitaliseren?

De RCE doet momenteel onderzoek naar de gevolgen van klimaatverandering voor erfgoed. Zo kan het zo goed mogelijk voorbereid worden en klimaatadaptief worden gemaakt, legt De Boer uit. „We doen er alles aan om het erfgoed te beschermen, met bijvoorbeeld verhoogde dijken of een hersteld watersysteem om water vast te kunnen houden. Maar we kunnen ook al nadenken over het aanpassen van het erfgoed zelf. Want als beschermen niet lukt, kunnen we het dan verplaatsen of digitaliseren? En komt er een moment waarop we moeten concluderen dat bepaald erfgoed niet te behouden is en we bijvoorbeeld moeten stoppen met subsidies voor restauratie van buitendijks gelegen erfgoed? Dit zijn allemaal keuzes voor de lange termijn, maar het is belangrijk dat we hier met de hele erfgoedsector en de samenleving nu al over nadenken.”

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster