Vorige

Nederlandse Tuinbouwraad: geen Floriade in 2032

Beeld
Floriade Expo 2022

Er komt in 2032 geen Floriade. Na zeven edities heeft het bestuur van de Nederlandse Tuinbouwraad (NTR) besloten geen nieuwe Floriade te organiseren. Floriade Expo 2022 in Almere maakte duidelijk dat het concept wereldtuinbouwtentoonstelling niet meer past in deze tijd.

„Hoewel het concept zich sterk aangepast heeft van productpresentaties naar duurzaamheid, gezondheid en de groene stad, heeft de laatste Floriade in Almere aangetoond dat de communicatiemethoden zodanig veranderd zijn dat een groot evenement als de Floriade niet meer de grote bezoekersaantallen trekt en financieel haalbaar is,” schrijft de NTR.

Achterhaald

Floriade als grootschalig promotieplatform van de tuinbouw is in de huidige vorm achterhaald, stelt het bestuur van de NTR, initiatiefnemer en merkhouder van de Floriade. De consument kreeg de afgelopen decennia een enorme keuze uit vrijetijdsbestedingen, waardoor een bezoek aan de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade niet meer vanzelfsprekend is. Voor de internationale uitstraling zijn nu effectievere communicatiemethoden voorhanden dan het reizen naar een wereldtentoonstelling.

Het organiseren van een dergelijk tijdelijk evenement is steeds complexer en daardoor duurder én risicovoller geworden. Voor een gemeente of regio is het minder aantrekkelijk om een Floriade te organiseren.

Toekomst

Kees van Rooij, voorzitter van de NTR, zegt dat het bestuur zich gaat beraden op een andere vorm om de tuinbouw onder de aandacht te brengen. „Het is de verantwoordelijkheid van de tuinbouw en van de Nederlandse Tuinbouwraad om de kracht en de innovaties van de sector voor het voetlicht te brengen bij een breed, internationaal publiek. De Nederlandse tuinbouw speelt een belangrijke rol in het aandragen van oplossingen voor mondiale problemen, zoals klimaatsverandering, verstedelijking en gezondheid. Daar kunnen we als Nederland trots op zijn en dat willen we het publiek ook in de toekomst laten zien. Hoe we dat willen doen, is nu nog niet te zeggen. Daar zullen we ons het komend jaar of langer op beraden.”

Heel jammer

Landschapsarchitect Niek Roozen, die bij bijna alle Floriades betrokken was, reageert via Linkedin op het stoppen van de Floriade: „Heel jammer dat het financieel zo mis ging in Almere, maar wat hebben er veel mensen van de verschillende Floriades kunnen genieten. Ik hoop dat de NTR een goede vorm vindt om in de toekomst, zowel nationaal als internationaal, al het moois van de Nederlandse tuinbouw op een andere manier te tonen.”

Ook Koninklijke VHG zegt de overwegingen en het uiteindelijke besluit van de NTR te begrijpen, maar vindt het wel jammer. „Gezien het belang van groen voor de oplossing van mondiale problemen zoals klimaatverandering en achteruitgang van biodiversiteit, blijft het volgens VHG van belang om de sector bij een breed publiek onder de aandacht te brengen.”

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster