Vorige

Rosa ’Matchis’ gedoopt op Floriade

Beeld
Floriade

Zondag 5 juni werd in de tuin van de Cultuurgroep Rozen op de Floriade de nieuwe Rosa ’Matchis’ gedoopt. De rode roos is vernoemd naar de gelijknamige stichting die ervoor zorgt dat patiënten met leukemie en andere ernstige bloedaandoeningen zo snel mogelijk de best passende donor voor een stamceltransplantatie krijgen. 

De doopceremonie van de Rosa ‘Matchis’, vlnr Patrick Wijnhoven, Alex Spek (Jan Spek Rozen), Jaap Dijkman (Stamceldonorbank) en dendroloog Jaap Smit (Floriade).

Rosa ’Matchis’ is een roos met een bijzonder verhaal en de doop was een uitdrukkelijke wens van rozenkweker Patrick Wijnhoven, ex-bloedkankerpatiënt. Wijnhoven werd op 28-jarige leeftijd gediagnosticeerd met leukemie.

Succesvol

Na enkele behandelingen bleef alleen de optie stamceltransplantatie over om te genezen. In zijn familie bleek geen passende donor te zijn, maar uiteindelijk werd door de stichting Matchis een passende anonieme donor gevonden in het buitenland. Het is inmiddels 24 jaar geleden dat Wijnhoven een succesvolle transplantatie kreeg en hij zijn leven weer op kon pakken.

Wijnhoven wilde graag op een bijzondere manier aandacht vragen voor het belang van voldoende donoren. In Nederland zijn er meer ontvangers dan donoren van stamcellen. Wijnhoven heeft de roos samen met veredelaar/kweker Jan Spek Rozen geselecteerd. De rode kleur is een verwijzing naar de bloedkanker waarvan hij genezen is. Een gedeelte van de opbrengst van de verkoop van de roos wordt gedoneerd aan stichting Matchis.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster