Vorige

Rups van buxusmot ontwaakt nu al uit winterrust

Tekst
Beeld
Ketura Sikken

Iets vroeger dan vorig jaar ontwaken rupsen van buxusmot uit hun winterrust. Het Belgische initiatief SOSbuxusmot komt daarom met tips hoe Buxus te beschermen.

Deze week is het nog relatief koud en zijn rupsen van de buxusmot volgens SOSbuxusmot nog weinig actief. Vanaf volgende week komt hierin volgens het platform verandering en is voor Buxus-bezitters ingrijpen nodig.

De buxusmot overwintert als jonge rups in een omhulsel dat ze tussen enkele buxusblaadjes spint bij het begin van de winter. Zo doorstaat ze de koude maanden. Wanneer het geleidelijk opwarmt in het voorjaar, komen de overwinterde rupsen uit hun spinsel. Ze zijn dan een tot twee cm lang en beginnen meteen te eten. Aanvankelijk levert dat weinig schade op, maar naarmate ze groeien is dat wel het geval.

Tips voor Buxus-bezitters

SOSbuxusmot geeft Buxus-bezitters tips op welke manier ze kunnen ingrijpen: ’Controleer vanaf nu regelmatig én grondig uw buxusplanten op de aanwezigheid van rupsen en haal ze weg. Wacht tot de meeste rupsen streepjes vertonen en ga dan over tot een kordate behandeling met een product dat is toegelaten in de biologische teelt. We voorspellen dat dit in de loop van volgende week zal zijn als de temperaturen terug wat oplopen. Wat u nu ook kan doen, is de buxus een boost geven met een aangepaste bemesting. Snoeien is ook een optie. Een groot deel van de rupsen belandt daarmee bij het snoeiafval. Doe het snoeiafval in een gesloten zak en breng het zo snel mogelijk naar het containerpark.’

SOSbuxusmot is een initiatief van Landelijke Gilden, ILVO, PCS, AVBS en Departement Landbouw en Visserij. Het platform is zo’n vier jaar actief en volgens de initiatiefnemers is de opmars van de buxusmot inmiddels onder controle. 

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster