Vorige

Tuinbranche Nederland presenteert tuintrends voor 2024

Beeld
Zie bijschriften

Tuinbranche Nederland presenteert dit najaar de drie tuintrends voor 2024: Viva la Vida, Gentle Paradox en Meaningful Earth. De trends zijn bedoeld om met name consumenten te inspireren. Ze laten zien hoe je duurzaamheid kunt combineren met een tuin waarin je kunt ontspannen en genieten.

In de nieuwe tuintrends van 2024 vormt klimaatbestendigheid de basis. Samen met gemeenten en waterschappen heeft Tuinbranche Nederland het zogenoemde Groen Klimaatplein ontwikkeld. Dat is te vinden bij zo’n 60 tuincentra in Nederland.

Vaste onderdelen zijn: aanleg van groene daken, watermanagement in de tuin, verminderen van bestrating en het stimuleren van biodiversiteit. Praktische adviezen over bijvoorbeeld een gezonde bodem, droge voeten in de tuin, biodiversiteit en subsidies voor groene tuinen worden ook gegeven op de website.

‘Viva La Vida

Viva la Vida. Foto: Hampton, Yvonne Matthews

De tuintrend ‘Viva La Vida’ draait om het vieren van het leven vol passie en kleur. Het warme kleurenpalet van onder meer roze, rood, oranje en geel zorgt voor een subtiele tropische en mediterrane sfeer. Tuinmeubels van hout of gevlochten riet worden gecombineerd met kleurrijke tuinkussens met franjes en kwasten.

Viva la Vida. Foto: Chelsea, Nada Habet

De tuin als zomers vakantieparadijs waar je even kunt ontsnappen uit de drukte en zorgen van alledag maar net zo goed een feestje kunt geven. De beplanting zorgt daarbij voor een intieme sfeer en rondfladderende vlinders en zoemende bijen verhogen het zomergevoel.

‘Gentle Paradox’

tuintrends 2024
Gentle Paradox. Foto: Hampton, Kathryn Hibberd

Hoewel de trend ‘Gentle Paradox’ opvallende contrasten laat zien, oogt de tuin vriendelijk en dromerig. Harde materialen krijgen een zachte uitstraling door het gebruik van rustige pastelkleuren. ’Ronde en ovale vormen die aan kiezels of stenen doen denken, veroveren de tuin bijvoorbeeld als waterornament.’

tuintrends 2024
Gentle Paradox. Foto: Hampton, Bill Butterworth

Ook in de beplanting herhaalt zich het contrast door robuuste planten te combineren met zachte, wuivende siergrassen en zomerbloeiers in pastelkleuren. Dit laatste versterkt het dromerige beeld en zorgt dat de tuin een plek wordt om in te ontspannen.

Meaningful Earth’

tuintrends 2024
Meaningful Earth. Foto: Chelsea Flower Show

Verwildering en natuurlijk tuinieren blijven ook in 2024 domineren volgens Tuinbranche Nederland. De trend ‘Meaningful Earth’ legt daarbij nog meer het accent op de aarde als een symbool voor vruchtbaarheid. Het idee is daarbij om verbinding te maken met het verleden, om zo het rustige gevoel te scheppen van een verbinding met de roots van onze cultuur.

tuintrends 2024
Meaningful Earth. Foto: Hampton, Arthur Northcott & John Gutteridge

De tuin heeft een ruwe en ruige uitstraling met bruintinten in de hoofdrol. Een grindpad wordt bijvoorbeeld onderbroken met robuuste houten bielsen. Ook grote, ruwe rotsblokken krijgen een plekje in de tuin. De natuurlijke borders lijken willekeurig te zijn ontstaan. Plantcombinaties met siergrassen versterken dit karakter. Plantenbakken van cortenstaal, met een fraaie roestbruine kleur, passen binnen deze tuintrend evenals een ronde (vuur)schaal die omgetoverd is tot een minivijver met waterplanten.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster