Je eigen voedsel verbouwen is hot. Dat hoeft niet alleen in de moestuin, dat kan ook in de achtertuin. Zonder dat deze elk jaar op de schop hoeft en zonder verlies van sierwaarde. Er is namelijk een groot aantal sierheesters dat eetbaar is. Als je daarbij de principes van het voedselbos hanteert, kan je het hele jaar door oogsten uit eigen tuin.
Wat hebben Halesia carolina, Toona sinensis ’Flamingo’, Vitex agnus-castus en Decaisnea fargesii gemeen? Ze hebben een bijzondere sierwaarde én ze hebben eetbare onderdelen: het blad, het zaad, de jonge twijgen of de peulvruchten. Op kwekerij Arborealis in Wilhelminaoord kweken Micha Wieland en Sietske Metz al ruim zestien jaar inheemse en uitheemse heesters en bomen met een bijzondere sierwaarde.
Op zoek naar een duurzame manier van tuinieren, raakten zij geïnspireerd door het voedselbos. ,,Wij kwamen er daardoor achter dat een groot aantal heesters die wij kweken voor de sier ook eetbaar is. Het zijn verborgen schatten onder de sierplanten”, zegt Sietske Metz. Volgens de kweker is de kennis daarover gering. Een plant heeft niet alleen een esthetische functie maar is ook functioneel en heeft zijn eigen specifieke rol in het ecosysteem.