Vorige

THEMA KLIMAATBOMEN:

Welke bomen planten we vandaag voor het klimaat van morgen?

Beeld
Shutterstock

Onlangs verscheen het voorlopig laatste rapport van het IPCC waaruit blijkt dat maximaal 1,5 graden opwarming wereldwijd steeds verder uit beeld verdwijnt. De vraag is wat voor gevolgen dit heeft voor het soort bomen dat we nu aanplanten. Zijn deze geschikt voor het klimaat van morgen?

Tuin+Landschap organiseert op 20 april, tijdens de Nationale Klimaat Expo, een paneldiscussie rond het thema Klimaatbomen. Hierbij wordt gekeken naar sortiment, maar ook naar zaken als groeiplek en beleid. Bijgaand alvast enkele artikelen ter inspiratie.

CSI Trees: zoektocht naar nieuwe stadsbomen

Met het ambitieuze en multidisciplinaire onderzoek ’CSI Trees’ wil WUR systematisch onderzoeken welke van de bestaande boomsoorten geschikt zijn voor ons huidige en toekomstige klimaat. Het project moet uitmonden in een nieuwe zoeksystematiek voor stadsbomen en nieuw uitgangsmateriaal voor laanboom­kwekers.

Lees hier het artikel: Zoektocht naar nieuwe stadsbomen

Gezocht: stadsbomen voor de toekomst

Door klimaatverandering hebben bomen in de stad steeds sterker te lijden onder extreme hitte en droogte terwijl ze ook nog te maken blijven hebben met vorst. Welke boomsoorten zijn hier het best tegen bestand? De Duitse onderzoeker Klaus Körber ging in op deze vraag op het symposium Climate Trees.

Lees hier het artikel: Stadsbomen voor de toekomst

Klimaatbomen: zin en onzin

Op studiebijeenkomsten over ’klimaatbomen’ gaat het vaak over medi­terrane bomen. Die zouden beter geschikt zijn voor het toekomstige klimaat in Nederland. Daarbij gelden echter allerlei randvoorwaarden. En het onderwerp roept vragen op over noodzaak, ziekten en plagen, en de invloed op de natuur.

Lees hier het artikel: Klimaatbomen: zin en onzin

‘We moeten niet alleen focussen op huidige lijst van klimaatbomen’ 

Een beperkt aantal bomen staat op dit moment bekend als klimaatboom. Dit kan volgens betrokkenen leiden tot verschraling van het sortiment. „In de Verenigde Staten worden nog zeker 150 tot 180 soorten gebruikt, die ook bij ons kunnen worden toegepast”, zegt bijvoorbeeld boomkweker Friedhelm Türich van Baumschule Pieper op het seminar Baum.Stadt.Klimaanpassung op de vakbeurs IPM.

Lees hier het artikel: ‘We moeten niet alleen focussen op huidige lijst van klimaatbomen’

Welke boomsoorten gaan hier straks zorgen voor ’canopy cover’?

Als je op een kerktoren staat of een luchtfoto bekijkt van een stad, zie je ze als stronken broccoli tussen miniatuur gebouwen doorpiepen en er vaak zelfs bovenuit steken. De bomen die zorgen voor boomkroon­bedekking ofwel canopy cover. Het is een steeds belangrijker thema, vooral ook om steden koel te houden in de steeds warmere zomers. Maar welk sortiment is hiervoor geschikt?

Lees hier het artikel: Welke boomsoorten gaan hier straks zorgen voor ’canopy cover’?

Boomkeuze ingewikkelder door nieuwe problemen en nieuwe doelen

Bij boomkeuze gaat het om ’De juiste boom op de juiste plaats’. Deze gevleugelde uitdrukking in de groenwereld is inmiddels een cliché, maar zoals de meeste clichés is ook deze waar. Het gaat daarbij echter allang niet meer alleen om een mooie boom die ergens gezond kan groeien. Gemeenten en ook particulieren willen of moeten rekening houden met allerlei aanvullende factoren.

Lees hier het artikel: Boomkeuze ingewikkelder door nieuwe problemen en nieuwe doelen

Voorspellen klimaateffect per boom nagenoeg onmogelijk

Er is een grote behoefte aan cijfers over de diensten die bomen leveren. De bekendste methode hiervoor is i-Tree, maar dat is niet de enige. Een aantal boomkwekers heeft bijvoorbeeld een eigen manier om de meerwaarde van bomen te laten zien. Maar het geven van betrouwbare cijfers blijkt erg moeilijk te zijn.

Lees hier het artikel: Voorspellen klimaateffect per boom nagenoeg onmogelijk

Tuin en Landschap

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster