Vorige

‘Duidelijkheid spuitvrije zones bij woningen nodig’

Beeld
Hortipoint

Nederlandse gemeenten willen duidelijke, landelijke regels voor het spuiten van gewassen in de buurt van woningen. De nu geldende regel dat er minimaal vijftig meter tussen het gewas en de woningen moet zitten en dat daar geen spuitnevel mag komen, is voor de gemeenten niet duidelijk genoeg. Dat bleek tijdens vorige week de algemene ledenvergadering van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) in Groningen.

Noord-Brabantse gemeenten Buren, West Maas en Waal. Maasdriel, Tiel, Culemborg, Zaltbommel, Neder-Betuwe brachten de kwestie met een motie in, die door alle leden van de VNG werd overgenomen. Aanleiding voor de motie is de ‘zorg voor de grote woningbouwopgave’, ook in gemeenten met ‘veel agrarische activiteiten’, met name bomen en gewassen die bespoten worden met gewasbeschermingsmiddelen. In die gemeenten wordt volgens de bestuurders ‘spanning ervaren omtrent spuitzones’ in de buurt van woningen, recreatievoorzieningen en scholen.

Wetenschappelijk

VNG gaat het Rijk vragen snel te komen met een duidelijke, wetenschappelijk onderbouwde en landelijke regel voor spuitvrije zones. Gemeenten willen zo op basis van die regels af kunnen wijken van de standaard afstandregels ‘als de situatie zich daartoe leent’. De VNG klopt aan bij de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, van Infrastructuur en Waterstaat en van Binnenlandse Zaken en mogelijk ook bij het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).

De VNG laakt het gebrek aan de landelijke regels. ‘Er gelden intussen geen wettelijke bepalingen over minimaal aan te houden afstanden tussen gronden waarop gewassen in de open lucht worden geteeld en woningen (en tuinen) of andere gevoelige functies zoals kampeerterreinen en recreatieverblijven.’
De praktijk is dat in bestemmingsregels op basis van jurisprudentie een minimale afstand van 50 meter tot woon- en verblijfslocaties wordt gebruikt. De zone van 50 meter tussen de agrarische functie waar
dergelijke open teelt is toegelaten en gevoelige functies moet daarbij vrij van spuitnevel of drift blijven.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster