Vorige

‘Natuurinclusief bouwen zou de norm moeten zijn’

‘Natuurinclusief bouwen zou de norm moeten zijn’. Dat zegt Lodewijk Hoekstra in een gesprek met Coen van Rooyen, algemeen directeur WoningBouwersNL. De twee organisaties werken samen om het kennisniveau van bouwondernemingen op het terrein van natuurinclusief bouwen te verhogen.

Nederland staat voor een grote bouwopgave. Daarom is het nu zaak er voor te zorgen dat al die nieuwe woningen zo worden gebouwd dat het een bijdrage levert aan het herstel en biodiversiteit én rekening houdt met het veranderende klimaat, legt Coen van Rooyen uit in een speciale bijlage van Hortipoint over natuurinclusief bouwen.

Grotere bouwondernemingen zijn al wel met dit onderwerp bezig – hebben bijvoorbeeld al ecologen in dienst – en vinden hun eigen weg. Maar ‘het peloton’ aan kleinere ondernemingen is zover nog niet en kan een helpende hand gebruiken. De kennis van NL Greenlabel over groen levert zo’n zetje in de rug.

Hoekstra en Van Rooyen zijn het er over eens dat publiek-private samenwerking nodig is om natuurinclusief bouwen te versnellen. Met zorg kijken zij naar de rol van de overheid. Die moet met een duidelijke visie komen, vinden de twee partners. Van Rooyen: „De overheid moet niet vertellen wat we moeten doen, maar alleen wat vanaf een bepaald moment verboden is. Dat daagt partijen uit om zelf na te denken en goede plannen te ontwikkelen.”

Lees het interview met Lodewijk Hoekstra van NL Greenlabel en Coen van Rooyen >

Bijlage over natuurinclusief bouwen

In een speciale uitgave van Hortipoint wordt aandacht gegeven aan natuurinclusief bouwen. Lees er over High Park Arnhem, een project van Loohost Landscaping en Dak&Gevelgroen waarbij een oud kantoor van ING is omgevormd toen een aangename woonomgeving of over Maanwijk bij Leusden, die volgens de methodiek van NL Greenlabel werkelijk op alle punten goed scoort. David Thelen van MVO Nederland vertelt in een interview wat volgens hem nodig is om natuurinclusief bouwen tot een succes te maken.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster