Vorige

Trofees en prijzen uitgereikt aan duurzaamste hoveniers van Nederland

Beeld
Ralph Mens

De uitreiking van de prijzen voor de Duurzaamste hovenier liep dit jaar anders dan normaal. Allereerst moesten door corona de bedrijfsbezoeken een jaar worden uitgesteld. Vervolgens was de bekendmaking van de winnaars pas in maart in plaats van januari, doordat de Groene Sector Vakbeurs drie maanden later was. De trofee en prijs werden uiteindelijk pas begin juli uitgereikt.

De verkiezing van de Duurzaamste hovenier kende deze editie twee categorieën. Stip Hoveniers won in de categorie Particuliere tuinen, W. Ketelaars Groenvoorzieningen won in de categorie Openbare ruimte. Op woensdag 6 juli togen hoofdredacteur Tuin en Landschap Ralph Mens, juryvoorzitter Ruud Snijders van Innogreen en Wim van Veldhuizen van sponsor Husqvarna, naar de winnende bedrijven.

’s Ochtends werd het drietal ontvangen door Bertus en Henriekus Stip bij Stip Hoveniers in Elspeet. Op de vraag waarom Stip als duurzaamste uit de bus kwam, schetste juryvoorzitter Snijders nog eens de ontwikkeling van de verkiezingen door de jaren. „In de eerste jaren waren er grote verschillen tussen genomineerde bedrijven met duidelijke koplopers in de sector. In de loop der jaren zien we dat de verschillen tussen de deelnemende bedrijven steeds kleiner zijn geworden.”

Juryvoorzitter Ruud Snijders reikt de trofee uit aan Henriekus (links) en Bertus Stip. De trofee is gemaakt en ter beschikking gesteld door Van Vliet Duurzaamhout.

Prijs is bevestiging

Volgens Henriekus Stip is duurzaamheid ook een kwestie van vertellen wat je aan het doen bent. „De klanten weten wel dat we duurzaam zijn, maar zo’n prijs is toch een bevestiging.” Bertus vult aan: „Het is niet alleen wat je vandaag doet, maar ook wat je op de lange termijn doet.”

Stip is een van de pioniers op gebied van duurzaamheid. Maar ook hier moet nieuw personeel steeds weer worden meegenomen. Want, zoals Henriekus zegt: „Goud halen is één, duurzaam blijven is twee.” Het bedrijf is daarom bezig met het maken van een toekomstplan voor de komende vijf jaar. Daarbij wil Stip meer nadruk leggen op duurzame aanleg, met bijvoorbeeld gebruikmaking van het Tuinlabel van NL Greenlabel.

Wim van Veldhuizen van sponsor Husqvarna (links) overhandigt de accuheggenschaar aan Henriekus en Bertus Stip.

Veel reacties

’s Middags werd het gezelschap ontvangen door Wim Ketelaars en Carla Polling van W. Ketelaars Groenvoorzieningen in Moergestel. Ook dit bedrijf kreeg veel reacties van klanten en uit de omgeving op de verkiezing van de Duurzaamste hovenier.

Wim Ketelaars: „Je doet eigenlijk al heel veel, zonder dat je er zelf erg in hebt. Ook klanten zeggen dat ze het wel verwacht hadden. Via social media hebben we veel reacties gekregen en de regionale krant is langs geweest.”

Wim Ketelaars (midden) en Carla Polling nemen de trofee in ontvangst uit handen van juryvoorzitter Ruud Snijders.

De verkiezing heeft Ketelaars ook nieuwe contacten opgeleverd. Zo kwam het bedrijf in contact met De Meeuw, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het bouwen van tijdelijke huisvesting en ook op duurzaamheid koploper is. Het bedrijf dit jaar genomineerd voor de Brabantse Circulaire Top 20.

In de tussentijd heeft Ketelaars niet stilgezeten. Het aantal accumachines is nog verder uitgebreid. De elektrische bladblazer van Husqvarna die het bedrijf als prijs ontving, is hier een mooie aanvulling op. Ook voor grotere machines kijkt het bedrijf naar mogelijkheden van duurzame energie.

Wim van Veldhuizen (links) overhandigt de accubladblazer van Husqvarna aan Wim Ketelaars.

Om de titel uit te dragen is het briefpapier al aangepast en voorzien van de slogan ‘Duurzaamste hovenier 2021’. Daarnaast vertelt Carla Polling dat er wordt gewerkt aan een plan van aanpak om duurzaamheid nog verder te verankeren in de werkzaamheden van het bedrijf. Kortom, er wordt ook in Moergestel flink aan de weg getimmerd op duurzaamheidsgebied.

Tuin en Landschap, 2022

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster