Vorige

Boekje over biodiversiteit biedt gemeenten handvatten

Beeld
Shutterstock

IPC Groene Ruimte, Vereniging Stadswerk en Stichting Steenbreek brengen een boekje uit over biodiversiteit. De uitgave met de titel ‘Aan de slag met biodiversiteit’ is bedoeld voor gemeentelijke organisaties en biedt handvatten voor publieksacties.

Aanleiding voor de uitgave is de achteruitgang van de biodiversiteit. Minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof schrijft in het voorwoord: „We kunnen de negatieve effecten in een positieve bijdrage omzetten als we onze dagelijkse activiteiten meer in overeenstemming brengen met de behoeften van de natuur. Lokaal, regionaal en mondiaal.”

De uitgave is mede tot stand gekomen met een financiële bijdrage van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Samenwerken

In het eerste deel vertelt Eddy Schabbink, biodiversiteitsexpert bij IPC Groene Ruimte, over de noodzaak voor gemeentelijke overheden om meer samen te werken; niet alleen intern, maar ook met waterschappen, woningcorporaties en provincies. Gemeenten moeten daarnaast volgens Schabbink zorgen dat biodiversiteit in de omgevingsplannen en verordeningen verankerd wordt. 

Biodiversiteit bevorderen

In het tweede deel van het boekje komt vooral de dagelijkse praktijk aan bod en worden mogelijkheden beschreven om biodiversiteit te bevorderen. Bijvoorbeeld het stimuleren van bodemleven, aanpakken van de waterhuishouding, ecologische verbindingszones en groene daken.

Ook worden planten genoemd die kunnen bijdragen aan biodiversiteit en welke locaties in de stad geschikt zijn voor groene initiatieven. De inbreng van burgers bij vergroening van hun leefomgeving krijgt eveneens aandacht.

Praktijkvoorbeelden

In het laatste deel van het boek staan praktijkvoorbeelden van gemeenten die herkenbare voorbeelden, oplossingen en tips geven om biodiversiteit te verhogen.

„Dit boek biedt u veel handvatten en praktische aanvullingen op wat we nu al voor de natuur doen. Bij elkaar stellen ze Nederlanders in staat om samen hun omgeving tot een betere plaats te maken voor al wat leeft”, aldus minister Van der Wal.

Het boekje is hier digitaal te downloaden.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster