Vorige

Nationale Bomen Top 50 ter ere van 50 jaar Nationale Bomenbank

Nationale Bomenbank en Terra Nostra organiseren de Nationale Bomen Top 50 om het 50-jarig jubileum van Nationale Bomenbank luister bij te zetten. Met deze actie wil het bedrijf aandacht vragen voor het belang van monumentale bomen in steden en dorpen.

Voor de Nationale Bomen Top 50 kan iedereen die zijn of haar bijzondere boom nomineren. Het liefst een boom met een persoonlijke betekenis. „Bomen leveren niet alleen technische diensten en vormen een biotoop voor flora en fauna, bomen zijn ook verbonden met mensen en vertellen verhalen. Verhalen die inspireren en die we graag willen ontdekken”, zo verklaart de speciale website de achtergrond van de actie.

Levenslange verzorging

Vanuit de Bomen Top 50 gaat een jury vijf bomen selecteren. Deze gaat de Nationale Bomenbank adopteren. Terra Nostra maakt een beheerplan voor de bomen en Nationale Bomenbank gaat de zorg voor de bomen levenslang op zich nemen.

Het behoud van grote bomen zit in het DNA van Nationale Bomenbank volgens directeur Dirk Doornenbal. „Zo zijn we ook begonnen 50 jaar geleden. De naam zegt het al, we zijn opgericht als bedrijf om bomen te behouden.”

Spelregels

Deelnemers kunnen tot 31 mei 2022 bomen nomineren. Iedere deelnemer mag daarbij één boom selecteren. De genomineerde boom moet op een zichtbare locatie vanaf de betreedbare openbare ruimte in Nederland staan. Deelnemers kunnen van 1 juni tot 30 juni 2022 stemmen.

De Nationale Bomenbank wil met de actie het liefst monumentale bomen ’redden’ die wel een mooi verhaal hebben, maar misschien nog niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. Doornenbal: „De Kroezeboom bijvoorbeeld, kent iedereen en die krijgt daarom ook wel de zorg en aandacht die hij verdient. Het gaat ons er juist om bomen boven water te krijgen die wel de moeite waard zijn, maar misschien minder aandacht krijgen.”

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster